Fråga:
Varför får Istari bara inspirera?
Thecafremo
2012-06-22 12:29:08 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Det är känt att Istari skickades till Middle Earth för att hjälpa till i striden mot Sauron, eftersom de bara fick inspirera och inga direkta åtgärder kunde vidtas.

Men , varför är detta? Kan denna regel brytas? Skapade Eru själv regeln ?

Jag tror att de också kan upphöra.
@DavRob60 är inte så säker, de kunde inte hålla Gandalf nere, eller hur?
Fyra svar:
Schroedingers Cat
2012-06-22 19:55:57 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Problemet som odödliga hade upptäckt, från deras tidigare ingripanden, var att de inte fungerade. De tenderade att utlösa förödelse över hela landet, men tjänade bara till att ändra den nuvarande maktstrukturen och inte ta bort den. Genom att ingripa direkt kunde de inte ändra karaktären hos människor, och det fanns en risk att de skulle lita på att alltid rädda världen i nöd.

Istari var en annan metod att försöka ge vägledning och inflytande så att invånarna på Middle Earth kunde göra sitt eget arbete och långsamt men försiktigt vägledas till rätt väg utan direkt ingripande. Det betyder att de i första hand skulle vinna segrarna på egen hand och inte skulle förlita sig på eller förvänta sig hjälp från havet.

I många avseenden fungerade det. Den sista striden var en kombination av många krafter, som alla behövde separat se sitt behov av att slåss, men som alla kunde kämpa för en sak och ett syfte, vilket var Middle Earth själv.

NominSim
2012-06-22 19:25:17 UTC
view on stackexchange narkive permalink

"Regeln" var mer en avgift, ett ideal som de skulle hålla fast vid. Anledningen bakom detta anges i Wikipedia:

De hade försökt direkt ingripa i Elves öde i trädens år genom att leda Eldar in i Väst, men detta resulterade i många blodiga krig och konfrontationer. I kampen mot Dark Lord hoppades de istället att hjälpa män att uppnå sitt eget öde. Således var Gandalf och de andra trollkarlerna avsedda att använda sin stora visdom för att övertyga män till handlingssätt som skulle uppnå mäns egna mål snarare än att försöka dominera dem.

Så långt som regeln att kunna brytas, det är precis vad Saruman gjorde:

Saruman misslyckades i detta när han försökte sätta upp sig som befälhavare i opposition till Sauron, men Gandalf förblev trogen mot sin anklagelse.

0nyx
2012-06-22 19:08:08 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Jag vet att i början av Silmarillion skapade Eru Ainur och sedan genom Music of Ainur lade en plan för den värld som skulle skapas. I min tolkning (och jag är säker på att andra också) var det Melkor som avledde från låten och gjorde sin egen individuella vilja som var utgångspunkten för alla stridigheter i världen som kom efteråt.

Jag skulle hävda att Valar och kanske Eru själv försöker "hålla sig till planen" så mycket som möjligt. I det här specifika exemplet skulle jag säga att eftersom kriget mot Sauron inte fanns i originalmusiken / planen försökte Valar hålla avstånd och manipulera situationen istället för att bli direkt involverad och avleda ännu längre från den ursprungliga låten.

Musiken förutspådde inte tredje ålderns historia (åtminstone inte i en form som alla utom Eru förstod). Ainurs kvasi-icke-ingripande [bestämdes efter den röra som ingripandet hade gjort av den första åldern] (http://scifi.stackexchange.com/a/18908). [Undergången av Númenor] (http://en.wikipedia.org/wiki/Akallab%C3%AAth) var Valars sista direkta ingripande.
dlanod
2012-06-23 13:10:59 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Kanonkunskapen om begränsningarna för Istari kommer till stor del från relevanta avsnitt i Unfinished Tales. Manwe frågade

Vem skulle åka? För de måste vara mäktiga, kamrater från Sauron, men måste avstå från styrka och klä sig i kött för att behandla jämställdhet och vinna förtroende hos älvar och män. Men detta skulle äventyra dem, dämpa deras visdom och kunskap och förvirra dem med rädsla, bekymmer och trötthet som kommer från köttet.

Från det är det uppenbart att de ska ha begränsningar och de infördes av Manwe eller högre, det vill säga potentiellt Eru.

Denna regel kunde definitivt brytas - Saruman avstod inte från makt eller behandlade inte jämlikhet med alver och män. Och med tanke på sådant misslyckades han med den uppgift som sattes på honom och den andra Istari.

Om varför regeln sattes kan vi bara spekulera. Resonemanget för detta är inte uttryckligt i Tolkiens skrifter, så vi kan inte veta om det var:

  • för att undvika frestelse (föreställ dig Saruman med sina fulla krafter som Maiar),
  • för att undvika säkerhetsskador med Maiar som sätter sig direkt mot Maiar, eller
  • för att undvika att bara inrätta ytterligare en Maiar i stället för Sauron, om de hade underkastat sig frestelsen för ringen, där de flesta skulle ha. / li>

Enligt min mening var det troligtvis det senare med tanke på vad vi såg om Saruman och omnämnandet av Blue Wizards var orsaken till mörka magiska sekter, men det är rent spekulation.

Detta är det enda svaret som faktiskt visar ditt arbete genom att citera en primär källa.


Denna fråga och svar översattes automatiskt från det engelska språket.Det ursprungliga innehållet finns tillgängligt på stackexchange, vilket vi tackar för cc by-sa 3.0-licensen som det distribueras under.
Loading...