Fråga:
Varför hjälpte Döden att sätta Ankh-Morpork i brand?
Tomáš Zato - Reinstate Monica
2016-07-01 18:22:16 UTC
view on stackexchange narkive permalink

På vägen till jobbet har jag funderat på döden (Discworld-karaktären, inte själva saken) och reglerna som följer. Jag kom ihåg en scen som får honom att se ut som en uppenbar antagonist.

I Color of Magic förklarar Twoflower begreppet försäkring till ägaren av Broken Drum, Broadman:

"Tavernkampar är ganska vanliga här, förväntar jag mig?"
"Åh, ganska."
"Inget tvivel på att armaturer och beslag skadas?"
"Fixt - åh, jag förstår. Du menar som bänkar och vad inte. Ja, det antar jag. "
" Det måste vara upprörande för värdshusvärdarna. "
" Jag har aldrig riktigt tänkt på det. Jag antar att det måste vara en av riskerna med jobbet. "
Twoflower betraktade honom eftertänksamt.
" Jag kan kanske hjälpa till där. " han sa. "Risker är min affär."

Men allt som ägaren förstod var att " Om min egendom blir skadad kommer jag att få pengar " som ses senare:

Nere i källaren såg Broadman upp, mumlade för sig själv och fortsatte med sitt arbete. Hela hans spindelvintertillförsel av ljus hade redan ströts på golvet blandat med hans lager av tändved. Nu attackerade han ett fat lampolja. " inn-avloppsmyror" mumlade han. Olja sprutade ut och virvlade runt hans fötter

Han lyckades inte sätta sin egendom tänds helt av sig själv - hans tinderbox var fuktig. Det är det som min fråga handlar om:

En upplyst avsmalning dök upp i luften, precis bredvid honom.
Hᴇʀᴇ, ᴛᴀᴋᴇ ᴛʜɪs.
"Tack," sa Broadman. br> Dᴏɴ'ᴛ ᴍᴇɴᴛɪᴏɴ ɪᴛ.

The Discworld wiki förkastar Dödens roll fullständigt:

The Great Fire Of Ankh-Morpork orsakades av Broadman, ägaren till den trasiga trumman när han försökte bränna ner buldningen

Finns det någon (i universum) förklaring vad dödens motiv var här? Jag menar att han visste tydligt vad som skulle hända. Ut ur universum tillät det förstås en fantastisk dramatisk scen:

Broadman kastade avsmalningen nedför trappan. Hans hand pausade i luften. Han såg på avsmalningen, hans panna vred. Sedan vände han sig om och höll avsmalningen för att belysa scenen. Det kastade inte mycket ljus, men det gav mörkret en form ...
"Åh, nej" han andades.
Bᴜᴛ ʏᴇs, sade döden.

Avslutningen av scenen innebär också nästan att det inte var Broadman som kastade facklan.

Tre svar:
Mike.C.Ford
2016-07-01 18:39:56 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Döden råkar veta när människor ska dö. Det finns en förutfattad verklighet (som visas i boken Mort) där människor dör när de ska. Om de inte gör det förändrar detta Discworlds verklighet, som sedan kommer att försöka korrigera sig själv.

Därför är det möjligt att elden skulle startas och skulle döda ett antal människor. Om det inte hände och det stora antalet människor som inte dog i elden fortsatte att leva, skulle detta förvränga verkligheten kraftigt när de fortsatte att existera.

Därför var det dödens plikt att se till att branden startade. Helt enkelt för att Broadman var olycklig att inte kunna slutföra jobbet själv, betyder inte att elden inte behövde startas.

Det faktum att döden inte dyker upp för alla

som vi ser senare i Color of Magic, eftersom Rincewind störs av det faktum att döden skickar en hantlangare, eftersom han känner att han ska uppträda personligen eftersom han är en trollkarl

och ändå mötte han en enkel barkeep, visar att något viktigare hände än en enda oviktig personers död.

Också i Color of Magic specifikt är döden inte som den död vi känner och älskar i böcker som Mort eller The Hogfather.Han är en mycket mörkare och nästan grym varelse, apatisk mot de dödligas liv, som man ser när han slumpmässigt dödar en fiskare genom att stoppa sitt hjärta.Så det är inte så långsökt som du kanske tror att döden själv skulle orsaka det.Det är också värt att påpeka att döden hade en särskilt dålig dag på jobbet under händelserna med Color of Magic.
@DisturbedNeo Jag håller med - jag tror inte att döden senare skulle ha stört in i en nära dödsupplevelse om resultatet var tveksamt.Och varför hade döden en särskilt dålig dag på jobbet?Jag skulle gärna se att detta utvecklades till ett alternativt svar!
K, jag gjorde det till ett svar.Se det för varför döden hade en dålig dag.Verkar att hela systemet har trasslat.Det skulle nog vara tillräckligt för att pissa nästan vem som helst.
DisturbedNeo
2016-07-01 22:06:43 UTC
view on stackexchange narkive permalink

I The Magic of Magic är döden inte som den död vi känner och älskar i böcker som Mort eller The Hogfather. Han är en mycket mörkare och nästan grym varelse, apatisk mot de dödligas liv, sett när han ganska slumpmässigt dödar en fiskare genom att stoppa sitt hjärta. Så det är inte så långsökt som du kanske tror att döden själv skulle påverka resultatet av en katastrof.

Det är också värt att påpeka att döden hade en särskilt dålig dag på jobbet under händelserna med Color of Magic:

“Å nej, inte - '
Självklart, VAD ÄR SÅ BLOODY VEXING OM HELA FÖRETAGET ÄR ATT JAG VÄNTADE ATT MÖTE DE I PSEPHOPOLOLIS
"Men det är fem hundra mil bort!" SKRUVAD IGEN, DET KAN JAG SE. TITTA, DET ÄR INGEN CHANS PÅ DIG -?
Vindvind ryggade tillbaka, händerna spridda skyddande framför honom ...
"Inte en chans!"
JAG KAN LÅNA DIG EN MYCKET FAST HÄST.
"Nej!"
DET SKADAR INTE BIT.
"Nej!" Vinvind vände sig och sprang. Döden såg honom gå och ryckte hårt på axlarna. ”

Hela dödssystemet blev trassligt och som ett resultat dör människor inte korrekt. Vilket naturligtvis betyder att nu har döden hans arbete klippt ut och försöker fixa allt, särskilt eftersom det finns en viss trollkarl som vägrar att hålla sitt möte.

Om Rincewind villigt hade valt att ta en "Mycket snabb häst" till Psephopololis, vem vet, kan döden ha varit i ett mer förlåtande humör på krogen?

Jag tycker att det är värt att nämna att allt detta utbyte mellan Death and Rincewind är en direkt referens / parodi på den gamla babyloniska berättelsen som allmänt kallas ["Appointment in Samarra"] (https://en.wikipedia.org/wiki/Appointment_in_Samarra#cite_note-2), som du kan läsa [här] (http://www.k-state.edu/english/baker/english320/Maugham-AS.htm)
Durakken
2016-07-01 19:18:23 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Döden hjälpte inte till att tända kaféet i brand. Broadman hade en nära dödsupplevelse. Döden var bara att vara artig i sitt jobb och det "händer" bara att det resulterar i branden.

Döden vet vad resultatet blir och allt detta, men han får inte störa (åtminstone inte tänkt) och medan han känner till resultatet av dessa handlingar försöker han generellt agera / tänka som om han inte gör det. Så du måste bortse från hans kunskap och överväga hans handlingar som om de kommer från någon som bara gör sitt jobb och är en trevlig kille. Han vet vad som kommer att hända och hur allt går ner, men hans handlingar kommer alltid att återspegla honom som en "du kommer att reagera dåligt på hans jobb, men detta behöver inte vara en hemsk upplevelse" typ personlighet och i den personligheten är svaret på varför han gav Broadman metoden att tända elden. Han placerade bara någon på väg att dö.

Som Vimes upptäckte när han hade en nära dödsupplevelse innebar det också att döden var tvungen att ha en nära Vimes-upplevelse.


Denna fråga och svar översattes automatiskt från det engelska språket.Det ursprungliga innehållet finns tillgängligt på stackexchange, vilket vi tackar för cc by-sa 3.0-licensen som det distribueras under.
Loading...