Fråga:
Vem var "The Phantom Menace"?
Reinstate Monica - Goodbye SE
2012-02-07 00:46:42 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Det här kan verka löjligt, men jag insåg att jag, år efter att jag såg filmen, fortfarande inte har någon aning om vem titeln hänvisade till. Vem var det?

  • Anakin - inser han inte hans dolda (fantomsida) sida?
  • Darth Maul - en okänd karaktär som förföljer fantomliknande efter Anakin?
  • Palpatine - gömmer (igen, som ett fantom) hans verkliga avsikter?
  • Jar Jar Binks - som teoretiseras i den här videon?

Allvarligt - vem var "The Phantom Menace"?

Jag följer ledningen som en annan användare gjorde på min Phantom Menace-fråga och jag tror att det är vettigt (din är den enda jag lade till). Med tanke på hur taggar används för filtrering eller sökning är det inte riktigt en tautologi. Observera att frågor som rör andra filmer är taggade med star-wars, så mitt tillägg av taggen till denna fråga överensstämmer helt med hur den används på webbplatsen.
Om bara Jar-Jar hade varit tillräckligt subtil för att kunna betraktas som ett fantom.
@Beofett: tack. Skam, vi kan inte göra någon form av "under-tagg" för det här är verkligen dubbelt.
Jag tror att taggen för tävlingen är det som skapar redundansen. Återigen finns det tillräckligt med hat för prequelsna att vissa kanske vill kontrollera stjärnkrigsfrågor, men hoppa över fantomhot.
Obi wan kenobi. .. ..
Den hänvisar till filmens kampkoreografi: [låt aldrig någon antydan till hot visas - hotet måste vara fantom] (https://www.youtube.com/watch?v=J0mUVY9fLlw)
Varför antar du att det var en person och inte en situation?Definition av "hot": en person eller sak som sannolikt kan orsaka skada;ett hot eller en fara.Phantom Menace är inte en person, utan den övergripande situation som skapades vilket resulterade i Palpatines uppgång till kansler.
@DaveJohnson: vill göra det till ett svar?
@Wikis: vill markera det godkänt?- Det är inte vem;det är vad*.
@Mazura: helst skulle jag vilja ha ett citat av Lucas eller någon att * bevisa * ett svar snarare än spekulation.
Se även http://scifi.stackexchange.com/q/102167/4918 Vilka krig är "Star Wars"?
Jag tror att Phantom Menace hänvisar till George Lucas.Att ge honom frihet i filmskapande var det största hotet mot Galaxy Far, Far Away.
Relaterat: [Varför heter filmen The Phantom Menace?] (Https://movies.stackexchange.com/q/78741/49)
Tio svar:
Tango
2012-02-07 08:26:09 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Enkel version : Den faktiska fantomhot var den som Palpatine / Sidious skapade bara för att ta över senaten.

Poängen och använda namnet Phantom Menace betonar det bara, är att hotet mot Naboo kan vara verkligt, men det är sekundärt till Palpatines verkliga mål, vilket är att få Naboo att känna sig hotad (eller hotad) så det var lätt för Palpatine att manipulera Senaten att göra vad han ville.

Mer i djupgående version : Eftersom Palpatine kontrollerade separatisterna (jag inkluderar handelsförbundet med dem) genom Dooku (utan att någon vet det) , kunde han beställa en blockad runt Naboo. Eftersom det var hans egen hemvärld, skulle det också hjälpa till med framträdanden när han visade någon extra oro för att bryta blockaden.

Hans hela mål var att Amidala skulle vädja framför senaten och att det skulle finnas tillräckligt med sympati för hennes sak (och honom från samma planet gav honom också sympatipunkter) att när hon frågade om hjälp och kansler Velorum bara kunde ge sin standardretorik, skulle senatorerna vara bakom henne när hon flyttade för att rösta av misstro.

Hela hans mål var att sätta Amidala i en så sårbar position att folk skulle stödja henne när hon bad om en misstroendevot. När det väl hade hänt, skulle det vara lätt för honom att manipulera sympati och oro till röster för att välja sig själv som kansler.

Medan han var intresserad av Naboo, var det inte alls lika viktigt som att bli kansler. , vilket skulle sätta honom i en position att så småningom ta kontroll över senaten. Trots att Palpatine hade andra planer för Naboo, var det viktigast i Senaten.

Palpatine ** hade för avsikt att skada Naboo **, [hans plan var att federationen skulle invadera Naboo] (http://scifi.stackexchange.com/questions/5624/why-did-the-trade-federation-blockade-naboo ). Annars skulle han inte ha skickat Darth Maul.
Hur som helst var Naboo inte lika viktigt som senatens övertagande.
Överens, men det var fortfarande en del av planen. Han måste ha gjort en viss justering efter Darth Mauls död / invasionens misslyckande.
@DavRob60: Jag kommer inte att ha tid att redigera den på ytterligare 8 timmar, eftersom jag är ute. Jag redigerar det när jag kommer tillbaka. (Om du vill göra den ändringen innan det har jag inga problem med det.)
Så säger du att "The Phantom Menace" var en falsk attack mot Naboo?
Jag såg det alltid som en politisk kommentar, en pjäs om 'The Red Menace' The 'Phantom' Menace slog mig som en term för en avledande hot; uppmärksamhet på något overkligt (helt skapat av Palpatine) höll uppmärksamheten på det, istället för att människor var mer oroliga över hans uppgång till större och större makt / eliminering av check & balanser etc. Tänk hur väl en plötslig utbrott av McCarthyism (initierad naturligtvis) skulle ha täckt Clintons rumpa med hela Monica Lewinski-frågan. Allmänheten gillar saker saftiga ... och Naboo Blockade och relaterade saker passar räkningen.
@SteveMelnikoff Hur tror du att något av de andra svaren antyder att "fantom" betyder "falskt"? Båda visar tydligt att det är Palpatine eftersom han är "gömd" bakom kulisserna. Detta svar, före redigeringarna (bra redigeringar, btw), indikerade att hoten mot Naboo var "falska".
@Beofett: ledsen; fick ord blandade; låt oss försöka igen: Med tanke på att "fantom" betyder "falskt", är det här svaret mer meningsfullt än de som säger att Palpatine är hotet, eftersom de antyder att "fantom" betyder "dold", vilket inte är fallet.
@SteveMelnikoff "Phantom" kan betyda "[något svårt eller vilseledande] (http://www.thefreedictionary.com/phantom)", vilket kan betyda "[tenderar att undvika uppfattning] (http://www.thefreedictionary.com/elusive ) ". Men även om vi är överens om att "fantom" betyder "falskt", så var inget om hotet mot Naboo "falskt" (blockaden och invasionerna var båda väldigt verkliga). De var felriktningar utformade för att dölja Palpatines verkliga mål och manipulera människor till att stödja dessa mål, men de var inte falska. Jag är i [chatt] om du vill diskutera detta vidare.
@SteveMelnikoff: Seriöst, med tanke på manusförfattaren för detta, är det viktigast vad Lucas vill att "fantom" ska betyda, men om du insisterar på att bära detta längre, kan det göras i chatt?
@Beofett: Se ovan ^^^^
Att skapa en fantommenans är en gammal politisk taktik. "För att få fel att se ut som rätt, Och håll våra härskare inne. På Walpoles tid var det Jacobite, I Pitts, 'tis Jacobin!" Edward Coxe 1805 - https://historum.com/threads/jacobite-jacobin.125989/
Kyralessa
2012-02-07 06:52:58 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Det finns ett subtilt fokusförskjutning (det vill säga bokstavlig kamera fokus) i slutet av filmen som illustrerar vem Phantom Menace är. Det kommer snart efter Yodas rad:

Alltid två, det finns det. Inte mer inte mindre. En mästare ... och en lärling.

Strax efter denna rad fokuserar kameran om på Phantom Menace, avslöjad att vara:

Palpatine

Alltid två, det finns det. Och bara sith handlar absolut.
Men hur vet vi att * är * "Fantomhotet"?
Tidpunkten för fokusändringen gör det ganska tydligt att det är denna fråga den var tänkt att svara på. Det är verkligen ganska subtilt; Jag märkte det bara andra gången jag tittade på filmen. (Fråga mig inte hur jag lyckades sätta mig igenom det två gånger.)
Ja, jag upptäckte det också, men som sagt till @Beofett, förstår jag inte hur det här hänvisar till The Phantom Menace. Sade någon, * "The Phantom Menace" * strax före den här kameran?
@Wikis, Jag kan ha fel, men jag minns inte att någon uttalade frasen "Phantom Menace" * någonstans * i filmen. Exakt formulering behöver inte alltid vara närvarande för att ett koncept ska vara närvarande.
@Kyralessa: Jag håller helt med men jag förstår inte hur en kamerapanna i slutet * automatiskt antyder * att den hänvisar till titeln. Är det jag?! Saknar jag något * riktigt * uppenbart?
@Wikis Jag tror att "eliminationsprocessen" är en giltig grund. Hotet mot Naboo TangoOversway nämner i sitt svar är varken dolt eller illusionärt (det finns en mycket verklig blockad och invasion). Det är en felriktning, men jag kan inte se hur felriktning kan knytas till termen "fantom" i det här fallet. Det är dock mycket tydligt att Palpatine manipulerar saker bakom kulisserna och * gömmer * sina sanna motiv. Palpatines hemliga identitet som Sith Lord och hans motiv är de enda saker som är dolda i filmen.
[Enligt databanken är detta rätt svar] (http://www.starwars.com/databank/emperor-palpatine-darth-sidious).
BCdotWEB
2017-08-14 01:06:14 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Enligt George Lucas i "The Force Is Back" (av David Kamp, Vanity Fair , februari 1999):

Med tanke på att The Phantom Menace är en film utan Vader och kejsare, faller rollen som onda strängdragare till någon vi aldrig har hört talas om. "Fantomhotet är en karaktär som heter Darth Sidious," Lucas säger, "som är Sithens sista" ("Ett gammalt folk ... erövrat av kraftfull Jedi-magi på mörk sida" - sida 268, Star Wars Encyclopedia , av Stephen J. Sansweet). I själva verket fortsätter Lucas med att förklara att "hotet" hedern bör utvidgas till att inkludera Sidious lärling, Darth Maul , en skrämmande hård utseende karaktär spelad av kampsportexpert Ray Park. >

Beofett
2012-02-07 00:59:42 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Phantom Menace var Sith Master som Jedi-rådet insåg att det måste vara bakom kulisserna och drar i trådarna:

Yoda : Det finns alltid två, inte mer , inte mindre. En mästare och en lärling.

Mace Windu : Men vilken förstördes, befälhavaren eller lärlingen?

Hur vet du att "The Phantom Menace" hänvisar till "Sith Master ... bakom kulisserna"?
Jag såg filmen. Du behöver inte riktigt ha en referens från den "alltid tillförlitliga" Wikipedia för att tolka titeln.
Jag vet att du inte behöver Wikipedia men ditt svar övertygar mig inte att titeln hänvisar till Palpatine. Förlåt.
Normalt skulle jag säga "okej" och gå vidare, men jag tycker det är konstigt att du kommenterar när ditt svar inte på något sätt är väsentligt annorlunda än mitt, förutom en vag wikipediareferens vars ordalydelse inte klargör om Lucas bekräftade innebörden av titeln, eller helt enkelt att arbetstiteln var * The Phantom Menace (formuleringen verkar för mig som att Lucas bekräftade arbetstiteln och inte innebörden).
Kanske kan vi diskutera detta vidare i chatten?
Inga problem. Nu är det obekvämt för mig. :( Låt oss prata senare i veckan, okej?
@Wikis Visst. Jag borde vara runt och prata om till helgen.
Skulle inte den faktiska Sith Master vara en riktig hot?
@Oldcat "Phantom" betyder inte nödvändigtvis "inte riktigt". Det kan (och jag tror i det här fallet, betyder) "dolt eller osynligt".
Reinstate Monica - Goodbye SE
2012-02-07 14:47:25 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Wikipedia bekräftar Palpatine-teorin som andra har nämnt i sina svar:

Medan arbetstiteln för filmen var The Beginning, avslöjade Lucas senare den sanna titeln att vara Phantom Menace; en hänvisning till Palpatine som gömmer sin sanna identitet som en ond Sith Lord bakom fasaden hos en välmenande offentlig tjänsteman.

Wikipedia bekräftar aldrig * någonting.
@JackBNimble * Ingenting * bekräftar någonsin någonting. Tja, inget annat än matte, det vill säga.
Om detta vore så, borde inte namnet vara "The Hidden Menace"? Fantom är inte riktiga.
Rogue Jedi
2017-08-26 07:06:21 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Enligt den officiella Star Wars-databasen är det Palpatine.

Från hans karaktär bio [betoning min]:

Schema, kraftfull och ondskan till grunden, Darth Sidious återställde Sith och förstörde Jedi Order. Att leva ett dubbelt liv var Sidious i själva verket Palpatine, en Naboo-senator och fantomhot. Han manipulerade långsamt det politiska systemet i Galaktiska republiken tills han utsågs till högsta kansler - och så småningom kejsare - som styr galax genom rädsla och tyranni.

George Lucas
2014-11-30 10:07:55 UTC
view on stackexchange narkive permalink

En fantomhot innebär också en okänd ondska. I filmen inkluderar två stora okända ont: ).

Darth Maul kan till och med betraktas som en fantomhot eftersom ingen vet vem han är och var han kommer ifrån. Enligt min mening tror jag dock att den "riktiga" fantomhotet (filmens titel är "The" Phantom Menace, därför finns det bara en) är Anakin Skywalker. Poängen med de två trilogierna var att berätta historien om Anakins liv och död. Det är vettigt för det första avsnittet i serien att retroaktivt introducera den unga Anakin medan publiken var helt medveten om hans (onda) framtid.

Dave Johnson
2015-11-06 04:09:35 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Phantom Menace är inte en person, utan en hänvisning till den totala situationen som karaktärerna befinner sig i under hela filmen.

Även om vi har flera skurkar i filmen :

  • Darth Plageous
  • Darth Sidious
  • Darth Maul
  • Handelsförbundet
  • Separatisterna

Menace definieras helt enkelt som

en person eller sak som sannolikt kan orsaka skada; ett hot eller fara.

Någon gång under filmen, men utanför skärmen, beställs klonarmén:

OBI-WAN: Ja, mästare. De säger att mästare Sifo-Dyas lade ordern för en klonarmé på senatens begäran för nästan tio år sedan. Jag hade intrycket av att han dödades innan det. Auktoriserade rådet någonsin skapandet av en klonarmé?

MACE WINDU: Nej. Den som gjorde denna order hade inte Jedi-rådets tillstånd.

Detta svar, talar om avsnitt II

Vi vet att detta gjordes för att imperiet skulle få en armé att använda senare. Användningen av denna armé måste dock vara berättigad, eftersom det har gått länge sedan Republiken hade en stående armé. Som sådan måste Sith skapa en miljö där ingen ens kommer att blinka när de förstör republiken till förmån för imperiet och anta denna armé.

Hur utfällar man händelsekedjan som behöver äger rum för att se uppkomsten av Palpatine och imperiet? Genom att skapa rädsla och förvirring och manipulera de som drabbas mest av nämnda rädsla och förvirring för att driva händelser framåt.

Detta uppnås till stor del med blockaden av Naboo. Detta leder direkt till att Palpatine blir överkansler, eftersom drottning Amadalla själv efterlyser en omröstning om misstro mot den nuvarande kanslern, en åtgärd för vilken Palpatine redan är beredd med röster för att få positionen.

Även om huvudskurken definitivt är Palpatine, kan vi med säkerhet anta att The Phantom Menace helt enkelt är hotet från situationen, vars ursprung är dolt för Jedi och Senaten, såväl som galaxen i stort.

Plus en, * "Fantomen är inte riktiga." * –Oldcat, kommenterar ett annat svar här.Jag letade efter ett sätt att rösta bara på grund av ditt namn, men du hade också det enda rätta svaret här.BTW, hur kommer den reaktorn?
Mayshar
2015-12-04 00:24:10 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Jag kanske har en konstig syn på saker, men jag såg alltid The Phantom Menace inte som en person utan som ett koncept i allmänhet.

Tänk på vad Darth Sidious plan var hela tiden, han ville styra galaxen. Sättet han tänkte göra detta var att övertyga republiken att rösta honom som kansler och att rösta för att ge honom "nödkrafter".

Sättet han valde att göra detta var att få republiken att känna att den var hotad, så att den skulle tvingas acceptera klonarmén (som senare blev de viktigaste soldaterna för imperiet) och av rösta på en kansler och ge honom befogenheter som de trodde var nödvändiga för att försvara galaxen.

Kom ihåg en definition av Phantom:

fantasi.

Och definitionen av Menace:

en person eller sak som sannolikt kan orsaka skada; ett hot eller en fara.

Sidious skapade ett falskt hot, separtisterna och deras uppror, för att få republiken att tro att de hotades så att de skulle göra vad han ville, sätta honom vid makten .

Phantom Menace är faktiskt det falska hotet Sidious uppfann för att manipulera senaten och republiken.

CT-7567
2014-05-29 07:45:59 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Jag har alltid trott att det hänvisar till Darth Maul, men jag kan ha fel. Jag har dock inte varit övertygad om något annat än så länge. Darth Maul förföljer Qui-Gon och de andra på Tatooine som ett fantom, med sina Sith-makrokikare, sondroider och vad inte. Han visade sig verkligen vara en hot när han knivhögg Qui-Gon med en [badass] dubbelbladig Sith-ljussabel.

Intressanta idéer, men snälla förbättra detta svar genom att lägga till referenser.
Darth Maul var lika effektiv som ett fantom. Det är sant.


Denna fråga och svar översattes automatiskt från det engelska språket.Det ursprungliga innehållet finns tillgängligt på stackexchange, vilket vi tackar för cc by-sa 3.0-licensen som det distribueras under.
Loading...